Aspectes importants de la visió

Volem agrair al Dr. Pedro Meroño Oñate l'atenció que ha tingut amb Ludomemo a l'hora de redactar aquestes normes bàsiques per a la cura de la vista. Segona generació d'oftalmòlegs i amb una experiència d'un quart de segle, el Dr Meroño ha procurat sintetitzar les qüestions i fets més rellevants relacionats amb la visió.

Actualment l'operació de cataratas es realitza amb una tècnica que l'ha convertit en una intervenció d'alt èxit

Les consultes més importants que realitzen els meus pacients, a partir de certa edat, es refereixen a tres malalties clàssiques: cataratas, glaucoma y degeneració macular. En el primer cas, la simptomatologia que ens posa en alerta sobre l'aparició de les cascades comprèn la pèrdua de visió llunyana, l'augment de reflexos amb les llums i, paradoxalment, la millora de la visió propera sense ulleres.
La segona consulta, el glaucoma, normalment ve associat a la hipertensió ocular, que no guarda cap relació amb la hipertensió arterial i que es detecta amb els pertinents controls de la pressió ocular. En aquells casos que no porten associada una hipertensió ocular, el glaucoma es detecta mitjançant un examen minuciós del nervi òptic. El glaucoma incipient no dóna cap símptoma evident, pel que els controls són importants de cara a la prevenció d'aquesta malaltia, sobretot en aquelles persones amb antecedents familiars.
La degeneració macular és una malaltia que afecta la part central de la retina, que coneixem com mácula, responsable del que s'anomena "visió fina". En les fases més precoces, que són les que permeten un tractament més eficaç, el pacient manifesta la visió de ondulacions en les línies rectes, per la qual cosa és molt útil la utilització de la reixeta de Amsler, que adjuntem en aquesta pàgina. En els casos avançats el pacient perd la visió central, dificultant tant la lectura com el detall dels objectes, conservant, però, la visió perifèrica.

Amb les ulleres de lectura, tapeu-vos un ull i mireu el punt central de la reixeta. Observeu si els quadrats son simètrics, les línies sense ondulacions i completes. Si no és aixi, consulteu al vostre oftalmòleg.

Reixeta de Amsler

reixeta de Amsler

© Ludomemo - Dedicats a la cura de la memòria des de 1984 - Barcelona 2011 - mapa web

Un altre factor a tenir en compte és la sequedat ocular moderada, de menor importància que les malalties anteriorment esmentades, encara que en alguns casos pot arribar a ser realment molesta. Es manifesta en forma de coïssor, sensació de cos estrany i enterboliment de la visió en la lectura o davant l'ordinador, i és deguda a una evaporació excessiva de la superfície lacrimal, agreujada per la disminució en la freqüència de parpelleig inherent a aquestes activadades a concret. La solució generalment consisteix en el tractament pal.liatiu amb llàgrimes artificials, preferentment sense conservants, juntament amb uns hàbits saludables com poden ser: mantenir una correcta higiene palpebral realitzant limipiezas oculars amb sèrum fisiològic, preferentment abans d'anar a dormir, o realitzar breus descansos en l'exercici de aquelles activitats que impliquin un major esforç visual